top of page

NePRO aulatila Tampereella

Miten Oma väylään pääsee?

Ehkä useimmiten kysytty kysymys Oma väylä -kuntoutusta harkitsevalta henkilöltä on se, että mitä se käytännössä tarkoittaa. Miten se käytännössä toteutetaan, mitä minulta odotetaan ja mitä tulee tapahtumaan? Kelan sivuilta pääsee lukemaan kohderyhmäkriteereistä, tapaamisten määristä ja tavoitteista. Saat ohjeita hakemiseenkin. Mutta että mitä käytännössä? 


Harkinnanvaraisena kuntoutuksena Oma väylään liittyvät 1) hakuvaihe, 2) kuntoutuspäätöksen odotteluvaihe, 3) kuntoutuksen käynnistysvaihe, 4) kuntoutuksen toteutusvaihe sekä 5) seurantatapaamisvaihe.  

Hakuvaiheessa haet kuntoutusta, jonka kriteerit löydät mm. Kelan sivuilta. Tarvitset korkeintaan vuoden vanhan B-lausunnon, jossa suositellaan Oma väylä -kuntoutusta sekä täytetyn ja allekirjoitetun oman hakemuksen, jonka lomakenimi on KU132. Tähän lomakkeeseen sinun tulee jo kirjata toivomasi palveluntuottaja. Löydät palvelutuottajahaun täältä: Hae kuntoutuksen palveluntuottajaa | Henkilöasiakkaat | Kela TAI sitten voit kirjoittaa siihen jo SUJU Oy/NePRO.  


Pidämme asiakaspaikkatilanteen aina kotisivuilla ajan tasalla, koska toinen usein kysytty kysymys on, että mahtuuko mukaan ja koska pääsee aloittamaan. Meillä on ollut SUJUssa alusta pitäen käytänteenä järjestää työntekijäresurssit siten, että aina pääsee aloittamaan heti, kunhan myönteinen päätös meidät saavuttaa. Tässä maailmassa on riittävästi jonoja ja hidasta byrokratiaa. Haluamme toimia toisin – sujuvasti! 


Hakemuksen (KU132) toimittaminen Kelaan jää sinun kontollesi. B-lausunto menee Kelaan suoraan hoitotaholtasi. Tämän jälkeen tulee päätöksen odotteluvaihe. Se on yleisimmin n. 6 viikkoa. Jos päätös on myönteinen, saamme sen sähköisesti NePROlle ja sen jälkeen alkaa kuntoutuksen käynnistysvaihe. 


Käynnistysvaiheessa omatyöntekijäksesi nimetty henkilö laittaa sinulle tekstiviestin liittyen ensiyhteydenoton soittoaikaan. Tässä vaiheessa ei tarvitse odotella muutamaa päivää pidempään. Ensiyhteydenotossa sovitte jo varsinaisen ensimmäisen Oma väylä -kuntoutuksen tapaamisajan. Ensiyhteydenoton jälkeen saat myös tervetulokirjeen sähköpostiisi, jossa kerrataan puhelimessa puhuttuja asioita. Saat myös tulo-ohjeen ennen ensimmäistä käyntiä. Saat myös Connect-etätapaamisjärjestelmään liittyen meilin, johon oheistusta saat sitten tapaamisessa työntekijältä. Ensimmäinen tapaaminen järjestyy yleensä jo noin viikon sisään. 


Toteutusvaiheessa riittääkin, että tulet paikalle sovittuun aikaan sovittuun paikkaan. Jos sairastut, ilmoitat siitä työntekijällesi. Meillä on sujuva tapa muistuttaa sovituista tapaamisajoista ainakin aluksi edellisenä päivänä, jotta tapaaminen ei unohtuisi sinulta. Monille se on tarpeellinen asia, mutta kerro omatyötekijällesi, jos et muistutuksia toivo. 

Aluksi on tärkeää tutustua puolin ja toisin. Tutustut myös toimitiloihimme ja siihen liittyviin käytänteisiin. Summerit, hissit, rappuset, ovet, naulakot, odotustilat, vessat, tarjoilut, roskikset, puhtaiden ja likaisten astioiden paikat, tapaamishuoneet ja asiakastietokoneet tulevat sinulle tutuiksi. Rohkenethan kysyä, josko työntekijä ei muista ihan joka asiaa sinulle kertoa.  


Kela määrittelee Oma väylä -kuntoutukseen liittyen alku- ja loppumittaus- ja tavoitteenasettamisprotokollat - ne kuuluvat jokaisen kuntoutusvuoteen. Niillä edistetään kuntoutuksesi tarkoituksenmukaisuutta ja sinulle sopivaa tavoitteellisuutta. Työntekijä pitää huolen tapaamisten alkamis- ja päättymisajasta ja tapaamisten määristä ja yhdessä kanssasi seuraavan tapaamisen kalenteroinnista. Työntekijä myös kertoo aina sinulle tarjolla olevista ajankohtaisista teemallisista pienryhmistä, joihin jokainen osallistuu vuoden aikana kymmenen kertaa. Myös läheistapaamisista informointi sinulle on työntekijän tehtävä, mutta sinun tehtäväsi on saattaa tieto läheisillesi.  


Dot´t worry: 

Sinun ei tarvitse tietää, valita tai osata mitään etukäteen eikä tuoda mitään erityistä tullessasi. Kaikki tarvittava tapahtuu yhteistyössä työntekijäsi, työparin ja muun moniammatillisen työryhmän henkilöitten kanssa. Oma halukkuus mennä omassa elämässä eteen päin riittää!  


Seurantatapaamisvaiheella tarkoitetaan 1-3 tapaamiskertaa, jotka toteutetaan vuoden kestävän Oma väylä -kuntoutuksen päätyttyä. Ne ovat mukavia tapaamisia kertoa, mitä kuuluu, mitä on tapahtunut väylän päätyttyä tai jos tarvitaan johonkin lisäjeesiä, niin sinulle tuttu työntekijä auttaa. 


Sitten vielä: 

Hienoa, jos luit tänne saakka! Koska hakuvaihe ja Oma väylä ovat jonkin verran mutkikkaita juttuja ja tiedämme, että lykkäily, välttely, muistaminen ja toiminnanohjaus saattavat olla todellisia haasteitasi, niin järjestämme oikein mielellämme henkilökohtaisia tutustumiskäyntejä. 


Olet kovin tervetullut maksuttomalle tutustumiskäynnille, jossa saat henkilökohtaisen ohjauksen Oma väylästä, tapaat työntekijää, näet toimitilat sekä täytät ehkä yhdessä hakemuksenkin! Laita pyyntö päästä tutustumiskäynnille kotisivun yhteydenottolomakkeen kautta, soita tai laita sähköposti- tai tekstiviesti. Olet oikein tervetullut! 


SUJUn tila Tampereella

“Juuri tätä pitäisi olla kaikkien saatavilla” 

SUJUn ja NePROn taustalla on uniikki historia neuropsykiatrisen valmentajan työtehtävää. Kymmenvuotisen täyspäiväisen valmentajatyön aikana sain kuulla erittäin monilta valmennettavilta, että juuri tätä täytyisi olla lisää saatavilla, kaikille ja kaikkialla. Vuodesta 2020 olen toteuttanut yrittäjänä tätä visiota ja sen jälkeen onkin tapahtunut paljon hyviä asioita.  


Oma väylä -kuntoutus Kelan harkinnanvaraisena kuntoutuksena näki päivänvalon keväällä 2021. Olin omassa työssäni seurannut sen kehittämisen vaiheita ja oli selvää, että jos mitenkään olisi mahdollista, pikkuruinen yritys SUJU Oy:n laajentaisi toimintojaan tarjoamaan neuropsykiatrisen valmennuksen ja NUOTTI-valmennuksen rinnalle Oma väylä -kuntoutusta. 


Syksyllä 2021 starttasimme nolla-asiakastilanteessa Pirkanmaalla aputoiminimellä NePRO. Sen jälkeen on tavattu iso määrä Oma väylän upeita kävijöitä kasvavan työntekijäjoukon voimin Tampereen Tammelassa. Tälläkin hetkellä yli 100 persoonaa visiteeraa tapaamisissa moniammatillisen tiimin työntekijöiden luona.


Se, että NePROn Oma väylä -kuntoutukseen tulee runsaasti osallistujia, kertoo palvelun tarpeista, mutta myös siitä, että meillä toteutetaan väylää siten, että se koetaan sekä vaikuttavaksi että mielekkääksi. Tämän mahdollistaa joukko monipuolisesti taitavia ammattilaisia, jotka tekevät itselleen merkityksellistä työtä käyttäen kaikkia osaamisiaan mutta myös laittamalla persoonansa ja sydämensä peliin. Kaiken lisäksi he ovat myös mukavia ja ymmärtäväisiä.


Laajensimme Oma väylä -kuntoutuksen toimintamme alkuvuodesta 2024 ulottumaan myös Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Ensimmäisen väyläläisen kuntoutuspäätös on juuri otettu vastaan Jyväskylään ja starttiviivalta ollaan päästy komeasti liikkeelle. Viihtyisä aistiesteetön toimitilamme sijaitsee keskeisellä paikalla Jyväskylää hyvien kulkuyhteyksien päässä. NePRO löytyy Jyväskylästä kävelykadun varrelta (Kauppakatu 18 B 15). 


NePROssa on tekemisen meininki. Työntekijät ovat monipuolisesti koulutettuja ja kokeneita ammattilaisia, joista jokainen tuo persoonallisen kädenjälkensä kuntoutustyöskentelyyn. Meistä jokainen taitaa olla myös itse elinikäinen oppija, kasvaja ja kehittyjä, josta kertoo useat lisäkoulutukset ja pyrkimykset edetä itselle merkityksellisiin työtehtäviin. Monella työntekijällä on myös henkilökohtaista kosketuspintaa neurovähemmistön arkeen. 


Olemme arvolähtöinen toimija. Uskomme, että vaikka yrityksenä olemme kasvuvaiheessa, niin pysymme ihmisenkokoisena. Se tarkoittaa sitä, että jokaista tulijaa vastassa on ihminen ei niinkään tittelit omaava asiantuntija, jokainen on sydämellisesti tervetullut ja arvokas juuri sellaisena kuin on, turvallisen tilan käytännöt ja psykologinen turvallisuus on meille kaiken perusta, kaikki tunteet on ok ja lisäksi sitä, että viihdymme ja toimimme optimaalisimmin itsekin kodikkaassa ympäristössä. 

bottom of page