top of page

UKK: Miten Oma väylään pääsee?


NePRO aulatila Tampereella

Miten Oma väylään pääsee?

Ehkä useimmiten kysytty kysymys Oma väylä -kuntoutusta harkitsevalta henkilöltä on se, että mitä se käytännössä tarkoittaa. Miten se käytännössä toteutetaan, mitä minulta odotetaan ja mitä tulee tapahtumaan? Kelan sivuilta pääsee lukemaan kohderyhmäkriteereistä, tapaamisten määristä ja tavoitteista. Saat ohjeita hakemiseenkin. Mutta että mitä käytännössä? 


Harkinnanvaraisena kuntoutuksena Oma väylään liittyvät 1) hakuvaihe, 2) kuntoutuspäätöksen odotteluvaihe, 3) kuntoutuksen käynnistysvaihe, 4) kuntoutuksen toteutusvaihe sekä 5) seurantatapaamisvaihe.  

Hakuvaiheessa haet kuntoutusta, jonka kriteerit löydät mm. Kelan sivuilta. Tarvitset korkeintaan vuoden vanhan B-lausunnon, jossa suositellaan Oma väylä -kuntoutusta sekä täytetyn ja allekirjoitetun oman hakemuksen, jonka lomakenimi on KU132. Tähän lomakkeeseen sinun tulee jo kirjata toivomasi palveluntuottaja. Löydät palvelutuottajahaun täältä: Hae kuntoutuksen palveluntuottajaa | Henkilöasiakkaat | Kela TAI sitten voit kirjoittaa siihen jo SUJU Oy/NePRO.  


Pidämme asiakaspaikkatilanteen aina kotisivuilla ajan tasalla, koska toinen usein kysytty kysymys on, että mahtuuko mukaan ja koska pääsee aloittamaan. Meillä on ollut SUJUssa alusta pitäen käytänteenä järjestää työntekijäresurssit siten, että aina pääsee aloittamaan heti, kunhan myönteinen päätös meidät saavuttaa. Tässä maailmassa on riittävästi jonoja ja hidasta byrokratiaa. Haluamme toimia toisin – sujuvasti! 


Hakemuksen (KU132) toimittaminen Kelaan jää sinun kontollesi. B-lausunto menee Kelaan suoraan hoitotaholtasi. Tämän jälkeen tulee päätöksen odotteluvaihe. Se on yleisimmin n. 6 viikkoa. Jos päätös on myönteinen, saamme sen sähköisesti NePROlle ja sen jälkeen alkaa kuntoutuksen käynnistysvaihe. 


Käynnistysvaiheessa omatyöntekijäksesi nimetty henkilö laittaa sinulle tekstiviestin liittyen ensiyhteydenoton soittoaikaan. Tässä vaiheessa ei tarvitse odotella muutamaa päivää pidempään. Ensiyhteydenotossa sovitte jo varsinaisen ensimmäisen Oma väylä -kuntoutuksen tapaamisajan. Ensiyhteydenoton jälkeen saat myös tervetulokirjeen sähköpostiisi, jossa kerrataan puhelimessa puhuttuja asioita. Saat myös tulo-ohjeen ennen ensimmäistä käyntiä. Saat myös Connect-etätapaamisjärjestelmään liittyen meilin, johon oheistusta saat sitten tapaamisessa työntekijältä. Ensimmäinen tapaaminen järjestyy yleensä jo noin viikon sisään. 


Toteutusvaiheessa riittääkin, että tulet paikalle sovittuun aikaan sovittuun paikkaan. Jos sairastut, ilmoitat siitä työntekijällesi. Meillä on sujuva tapa muistuttaa sovituista tapaamisajoista ainakin aluksi edellisenä päivänä, jotta tapaaminen ei unohtuisi sinulta. Monille se on tarpeellinen asia, mutta kerro omatyötekijällesi, jos et muistutuksia toivo. 

Aluksi on tärkeää tutustua puolin ja toisin. Tutustut myös toimitiloihimme ja siihen liittyviin käytänteisiin. Summerit, hissit, rappuset, ovet, naulakot, odotustilat, vessat, tarjoilut, roskikset, puhtaiden ja likaisten astioiden paikat, tapaamishuoneet ja asiakastietokoneet tulevat sinulle tutuiksi. Rohkenethan kysyä, josko työntekijä ei muista ihan joka asiaa sinulle kertoa.  


Kela määrittelee Oma väylä -kuntoutukseen liittyen alku- ja loppumittaus- ja tavoitteenasettamisprotokollat - ne kuuluvat jokaisen kuntoutusvuoteen. Niillä edistetään kuntoutuksesi tarkoituksenmukaisuutta ja sinulle sopivaa tavoitteellisuutta. Työntekijä pitää huolen tapaamisten alkamis- ja päättymisajasta ja tapaamisten määristä ja yhdessä kanssasi seuraavan tapaamisen kalenteroinnista. Työntekijä myös kertoo aina sinulle tarjolla olevista ajankohtaisista teemallisista pienryhmistä, joihin jokainen osallistuu vuoden aikana kymmenen kertaa. Myös läheistapaamisista informointi sinulle on työntekijän tehtävä, mutta sinun tehtäväsi on saattaa tieto läheisillesi.  


Dot´t worry: 

Sinun ei tarvitse tietää, valita tai osata mitään etukäteen eikä tuoda mitään erityistä tullessasi. Kaikki tarvittava tapahtuu yhteistyössä työntekijäsi, työparin ja muun moniammatillisen työryhmän henkilöitten kanssa. Oma halukkuus mennä omassa elämässä eteen päin riittää!  


Seurantatapaamisvaiheella tarkoitetaan 1-3 tapaamiskertaa, jotka toteutetaan vuoden kestävän Oma väylä -kuntoutuksen päätyttyä. Ne ovat mukavia tapaamisia kertoa, mitä kuuluu, mitä on tapahtunut väylän päätyttyä tai jos tarvitaan johonkin lisäjeesiä, niin sinulle tuttu työntekijä auttaa. 


Sitten vielä: 

Hienoa, jos luit tänne saakka! Koska hakuvaihe ja Oma väylä ovat jonkin verran mutkikkaita juttuja ja tiedämme, että lykkäily, välttely, muistaminen ja toiminnanohjaus saattavat olla todellisia haasteitasi, niin järjestämme oikein mielellämme henkilökohtaisia tutustumiskäyntejä. 


Olet kovin tervetullut maksuttomalle tutustumiskäynnille, jossa saat henkilökohtaisen ohjauksen Oma väylästä, tapaat työntekijää, näet toimitilat sekä täytät ehkä yhdessä hakemuksenkin! Laita pyyntö päästä tutustumiskäynnille kotisivun yhteydenottolomakkeen kautta, soita tai laita sähköposti- tai tekstiviesti. Olet oikein tervetullut! 

Comments


bottom of page