Käsillä on se aika vuodesta, jolloin eri puolilla Suomea saatetaan etsiä vielä kuumeisesti aloittavalle opiskelijalle asuntoa uudelta paikkakunnalta, pakkaillaan muuttokuormaa ja aloitetaan uusia elämänvaiheita nuoren aikuisen itsenäisessä elämässä. Usein vanhempi kokee kaikenlaisia tunteita yhtaikaisesti, kuten iloa, toiveikkuutta, helpotusta, mutta myös haikeutta ja ehkä rippunen huolta. Miten hän nyt sitten pärjää? Meneekö kaikki hyvin?
Tällaiset ajatukset saattavat nousta pinnalle etenkin tilanteissa, joissa nuoren aikuisen elämää värittää jonkinlaiset erityisasiat – oppimisvaikeudet, toiminnanohjauksen ja tarkkaavuuden haasteet, mielenterveyden haasteet tai jokin muu, mikä horjuttaa arjessa ja tavoitteellisessa toiminnassa jaksamista ja pärjäämistä. Käsillä on nuoren elämän tärkeä nivelvaihe, ja joskus sellaisiin kohtiin tarvitaan myös ulkopuolista tukea. Myös vanhemmilla on oman elämän muutoskohta, kun pesästä lähtee yksi lentoon maan omia siipiään. Enää ei ole niin helppo varmistella ja muistuttaa arjen asioitten hoitumisesta kuin silloin, kun arkea eletään saman katon alla.
Oma väylä kuntoutusmuotona on saattamassa opiskelijoiden matkaa kohti parempaa pärjäämistä niin omassa arjessa kuin opinnoissakin. Tämä Kelan rahoittama nuorelle täysin maksuton harkinnanvarainen kuntoutus on tarkoitettu ADHD-henkilöille ja autisteille, jotka ovat 16-29-vuotiaita ja opiskelu- tai työelämässä mukana olevia (tai väliaikaisesti pois).
Me SUJUn NePROssa tuotamme Oma väylä -kuntoutusta Tampereella sekä Jyväskylässä, jossa opiskelee iso joukko monen alan opiskelijoita. Oma väylän opiskelija voi olla korkeakouluopiskelija, ammattiopinnoissa oleva, lukiolainen, ammatillisissa erityisoppilaitoksissa oleva tai kansanopistolainen. On jollakulla vielä peruskoulun loppuunsaattaminenkin ollut käsillä ja jollakulla avoimen yliopiston opintoja meneillään ajateltuna väylänä varsinaisiin opintoihin. Kaikki taiteen, tieteen ja ammattien opiskelualat ovat edustettuina väyläläisten joukossa ja onkin hienoa päästä kuulemaan eri aloihin liittyvistä osaamisista ja erityispiirteistä.
Oma väylä -vuoden aikana nuori saa rinnalleen omatyöntekijän sekä pienen rautaisen ammattilaisten moniammatillisen tiimin. Työparina kullakin väyläläisellä on sosiaalialan sekä terveysalan ammattilainen ja lisäksi kaikki tapaavat vuoden aikana psykologia. Tarpeenmukaisesti vuoden aikana tavataan ehkä myös erityisopettajaa ja työelämän edustajaa. Tärkeänä osana kuntoutusvuotta ovat myös vertaisten pienryhmät sekä muutama läheistapaaminen vanhemmille, puolisoille, sisaruksille tai ystäville.
Eniten tapaamisia on oman tutuksi tulevan omatyöntekijän kanssa luottamuksellisissa keskustelupainotteisissa kohtaamisissa. Jokaisella työntekijällä on erityistä ymmärrystä neurovähemmistön arkeen ja opiskelupolkuun liittyvistä asioista. Tapaamisia on myös verkostotapaamisina esim. oppilaitoksissa, terveydenhuollon tapaamisissa, sosiaalitoimessa, TE-toimistossa ja aina siellä, missä on tarpeenmukaista edistää asioita.
Oma väylä -kuntoutukseen mukaan voit hakea Kelan kautta kunhan täyttää kriteerit: asetettu ADHD tai autismi diagnoosi, ikähaitari 16-29v., opiskelu- tai työelämätilanne tai väliaikaisesti sieltä pois. Hakuun tarvitaan lääkärin B-lausunto sekä oma hakemus (KU132). Omaan hakemukseen kirjoitetaan palveluntuottajatoive. Tutustu siis meihin tarkemmin kotisivujen kautta ja voit ottaa yhteyttä ja kysyä lisää tarvittaessa! Järjestämme maksuttomia tutustumiskäyntejä ja autamme jo hakuvaiheessa mielellämme. SUJU Oy/NePRO on mahdollista kirjoittaa suoraankin hakemukseen ilman etukäteiskontaktia. Meille on sydämen asia, että saamme olla tukemassa neurovähemmistön nuorten aikuisten arkea ja heidän elämänpoluillaan suotuisaa etenemistä.
Oma väylä vuosi on koettu todella hyödylliseksi ja nuoret aikuiset ovat sitoutuneet siihen erittäin hyvin. He ovat myös kovasti suosittelemassa sitä muille – tervetuloa mukaan tähän ihanien tyyppien joukkoon!
Comments